Min reise – del 8: Fantasi – beste venn eller verste fiende?

Min-reise-del-8-Blogg

I tillegg til å gå dypere inn i fire vitenskaper for å søke etter svar, måtte jeg også innom forskjellige kurs og selvutviklingsbøker i det vi kan kalle det alternative. Som økonom var det viktig for meg å ha et åpent sinn, og se om jeg kunne forstå en større sammenheng av hvordan vi mennesker fungerer. Alt fra fysikk og kjemi, psykologi, filosofi og logikk til åndelighet, spiritualitet, mystikk og forskjellige kulturer og tradisjoner.

Noe av det første jeg oppdaget, var at alle satt på sin egen tue med sine innlæringer, sannheter og autopiloter, noe som gjorde det vanskelig å komme med nye vinkler og andre perspektiv. Det var mange ganger jeg ble sett ned på, og ikke minst, ble sett rart på, så jeg valgte å undersøke og utprøve selv.

Healing betyr helhet

Jeg jobbet blant annet med healing i fem år, for å undersøke mine funn i den kontekst. Healing for meg betyr helhet, få en forståelse av hvordan ting henger sammen og ikke bare de gamle tradisjoner og kulturer som finnes om dette tema. Jeg brukte hjernens mekanismer og fant ut, kort fortalt, at vi har en grunnleggende mekanisme hvor kroppen kan helbrede seg selv ved riktig balanse.

At kroppen kan helbrede seg selv er én ting, men spørsmålet er om vi kan heale andre. Hver eneste dag påvirker vi hverandre på godt og vondt, så ja vi kan være med å påvirke andre til en god helse. Det fikk jeg bekreftet gjennom de fem årene jeg holdt på.

Allikevel bruker jeg å si at vi bare kan heale andre til en viss grad, og igjen så handler det om følelser som ligger knyttet til opplevelser i følelseshjernen. Og hvis vi ikke selv endrer våre følelser og gamle autopiloter, vil følelsene dukke opp igjen i andre ting. Da ikke bare som en sykdom, men som problematikk på andre områder av livet.

Åndenes makt

Som jeg fortalte i del tre av min reise, ble jeg med på TV-serien Fornemmelser for mord. Da jeg ble spurt om å delta i TV-serien Åndenes makt, valgte jeg også å si ja, fordi da kunne jeg få en mulighet til å forklare hva som skjer fra det perspektiv jeg hadde.

Jeg tror ikke at åndene har makt eller at det finnes spøkelser. Jeg tror ikke ånder har skylden for ting som skjer. Jeg tror at det er vi mennesker som skaper merkelige opplevelser gjennom vår forestillingsevne og det ubevisste sinn.

Mennesker påvirker seg selv og andre negativt når frykt og fantasi får for stort spillerom. Derfor ble det viktig for meg å trene mennesker til en balanse mellom fornuft/logikk og fantasi og følelser.

Det betyr ikke at vi ikke kan ha kontakt med våre nære og kjære som har gått bort, men de har ikke lenger en kropp. De har gått tilbake til den kjærligheten og helheten vi kommer fra. Forskere kaller det en samhørighet. Det betyr at vi er knyttet sammen på et dypere plan, og vi kan føle det jeg kaller et nærvær.

Psykisk uhelse

Jeg forsøkte også å fortelle programlederen av Åndenes makt, at dette programmet er med på å forsterke psykisk uhelse, og jeg ba han om å vurdere å stoppe serien. Mitt syn og mitt perspektiv er ikke alltid like populært, men etter mange års erfaring med å hjelpe mennesker så blir jo spørsmålet: Vil jeg være populær eller vil jeg hjelpe mennesker til å håndtere sitt liv og sine opplevelser?

Jeg ble ringt opp av folk som var livredde. Frykten deres var reell, og de trengte hjelp, men ikke på feil grunnlag. Fantasi kan være vår beste venn eller vår verste fiende. Personlig synes jeg at det er trist at vi bruker denne type programmer til å skape frykt, istedenfor å gi forklaringer på hva som er hva. Jeg valgte å skrive om dette tema i boken min Ta tak i livet ditt – før noen andre gjør det.

Hverdagsmagi

Noen vil påstå at jeg tar bort all mystikk og moro, ved å avmystifisere åndeverden og det spirituelle. Men det jeg faktisk gjør er å vise mennesker den virkelige magi, ved å vise at de mest magiske opplevelser ligger i de ressurser vi har til rådighet i våre liv. Vi kan skape hverdagsmagi!


I den neste og siste delen, vil jeg vise deg noe av den hverdagsmagi vi alle kan skape.  

Signatur Deborah Borgen

Min reise – del 9: En magisk hverdag er mulig for alle
Min reise – del 7: En enkel suksessoppskrift