Hjernen gjør akkurat slik den får beskjed om

isfjell-norsk-blogg

Det mentale isfjellet brukes i DB-System®, som en forklaringsmodell på vår bevisste og ubevisste kapasitet.

Den synlige delen av et isfjell er et fysisk ytre, der vi er våkne og bevisste. Den delen av isfjellet som ligger under vann kan sammenlignes med det kreative indre, hvor søvn og det ubevisste hører til.

Oppbygging av Det mentale isfjell

Isfjellet bygges fra vi ligger i mors mage. I de første leveårene og til vi er cirka seks–syv år, bygges isfjellet uten analyse. Vi får med oss holdninger og sannheter fra miljøet vårt. Når vi får analyse-evnen, bygger vi videre på det vi allerede har. Som tenåringer har vi lagt holdningsgrunnlaget som blir atferden vår i voksen alder. Vi er kommet til den bevisste delen, og det ubevisste blir usynlig for oss.

Ser vi på fordelingen på det bevisste og det ubevisste, betyr det at vår største kapasitet ligger i den ubevisste delen. Det er disse ubrukte ressurser og dette nivået vi må ha tilgjengelig i vår hverdag for å løse de problemer som utfordrer oss i våre liv og vårt samfunn.


Det er mulig å endre

Mye av det ubevisste er glemt og gjemt for oss i vår daglige bevissthet. Skal vi endre holdningene og de sannhetene vi har med oss, må vi inn på de ubevisste nivåene. I dag vet vi at det er mulig å endre disse, fordi vi faktisk til en viss grad kan forme vår egen hjerne. Hjernen er på mange måter som kroppen ellers; ulike områder kan trenes og gjennom det også endres. Med trening fra DB-System® økes hjernens plastisitet, noe som betyr at vi kan gjøre hurtigere endringer.

Tenk deg at hjernen er full av spor med informasjon fra oppveksten vår. Avhengig av lærdom og hendelser, vil hjernen automatisk følge et kjent spor når vi gjennom tanker og følelser gir «beskjed». For eksempel når vi skal pusse tenner. Vi tenker at nå skal vi pusse tenner, og hjernen henter informasjon fra lærdommen om hvordan dette skal gjøres. Vi pusser tennene helt automatisk uten å tenke på hvordan vi skal pusse dem. Hvis det ligger mye negative følelser fra du var liten om tannpuss, vil hjernen styre unna. Du vil kanskje la være å pusse tennene eller synes det er et ork. Følelser styrer oss, og vonde følelser styrer vi unna.


Hjernen følger sporene og gjør slik den får beskjed om

«Hjernen gjør akkurat slik den får beskjed om», også når vi ubevisst treffes av følelser. Jeg hadde en heis-skrekk fordi jeg tidlig hadde lært at heisen kunne stoppe og da fikk vi ikke puste. Det lå mye ubevisst frykt rundt lærdommen. Det førte til at når jeg gikk forbi en heis, begynte hjertet å hoppe litt ekstra og jeg fikk en vond klump i brystet. Hjernen fulgte sporet, selv om jeg hadde sagt til meg selv at jeg ikke skulle gå inn i heisen.

Slik kan vi oppleve det med mange ting i hverdagen, og vi forstår ikke vår egen reaksjon. Ved å lære å forstå hvordan hjernen fungerer, kan vi lære å forstå og endre de ting vi måtte plages med eller får reaksjoner på.


Vi kan selv endre og lage nye spor i hjernen

grunnkurset i DB-System® lærer vi å bruke en teknikk for å selv kunne endre de spor vi ikke ønsker, og lage nye spor vi kan følge. Teknikken er beskrevet i boken min Magisk hverdag, fordi jeg ønsket at alle skulle kunne ha muligheten til å endre gammel lærdom. Denne teknikken endret livet mitt for mer enn tredve år siden, og er stadig med på å hjelpe meg til å håndtere nye situasjoner som kan være utfordrende.

Vi har alle muligheten, hvis vi vil.

Signatur Deborah Borgen

Et alternativ til sovepiller
Det er sagt at mennesket er en intelligent skapning