Mental trening – ikke kun for idrettsutøvere

Mental trening er for alle

For å forstå mental trening, må vi også forstå ordet mentalt.

Mange kan være redd for ordet mentalt, fordi vi knytter det til noen «psykiske greier» vi ikke ønsker å forholde oss til.

Det mentale er nettopp det som kan gi oss det gode liv, og forebygge vår mentale helse så vi slipper å møte veggen på et tidspunkt i livet.

Det mentale handler om våre tankeprosesser og hvordan vi bruker våre tanker enten til en positiv og konstruktiv tenkning, eller til en negativ og destruktiv tenkning hvor vi lar våre følelser og fantasi ta over styringen.

 

Mental trening = mental helse      

Vi aksepterer mental trening når det gjelder idrettsutøvere, for alle er enige om at det sitter noen «sperrer i hodet». I store mesterskap skrikes det ekstra høyt, når de ikke presterer slik vi som landsmenn ønsker de skal prestere.

Allikevel knytter vi ikke idrettsutøveren opp mot noen mental lidelse, kun at de trenger å «rydde» litt i tankene. Slik er det for alle mennesker, uansett hvem vi er og hva vi jobber med. Vi trenger å «rydde» litt i tankene.

Dette er vår mentale helse.

 

Hva er mental trening?    

Mange samler og samler og har ikke lært noe om hvordan de skal håndtere følelser som er uønsket. Vi «dytter dem under teppet» eller «stenger dem i skapet» hvor de får vokse seg større og større. Vi kan se på det som et troll i skapet, hvor trollet kun eksisterer i vår fantasi.

Mental trening er å sette lys på fantasi-trollet, slik at det kan sprekke. For at fantasi-trollet ikke skal skapes på nytt, må vi forstå hvorfor det ble til et troll, slik at endring kan komme. Igjen det samme som idrettsutøveren har gjort, når han/hun kommer forbi «sperren» og tar gull.

 

Vi må også gjøre handlinger      

Jeg syns det er trist å se at foreninger for mental helse bare får flere og flere medlemmer. Dette er en stor utfordring i samfunnet vårt, og vi må seriøst ta tak i den. Det hjelper ingen at det bare diskuteres, uten at vi også gjør en handling.

Det er bygget opp «myter» som vi må bryte ned og endre. For å gjøre endringer og handling må vi lære en ny forståelse om vår mentale helse, og være villige til å forholde oss til den på en annen måte enn det vi har gjort til nå.

 

Mental trening og mental helse for alle    

Jeg har selv fjernet mange ulike troll i skapet, og gjennom det kan jeg være godt forberedt på livets mange situasjoner. Selvfølgelig er det jeg som må være villig til å se og gjøre noe for å endre.

Teknikkene finnes og trening for balanse mellom fornuft og fantasi har vi også. For meg handler det om å gjøre dette kjent, og å gi andre samme mulighet – idrettsutøver eller ikke;)

Mental forståelse gir det gode liv!

Signatur Deborah Borgen

 

«Bucket list» – Jeg har to spørsmål til deg