«Bucket list» – Jeg har to spørsmål til deg

Bucketlist-blogg

Er du lykkelig? Gjør du andre lykkelig? Noen vil kjenne igjen disse to litt omskrevne spørsmålene fra filmen Nå eller aldri – originaltittel: The Bucket List. Ifølge historien var dette spørsmål egypterne ble stilt når de møtte gudene på den andre siden.

Filmen er med Morgan Freeman og Jack Nicholson, og handler om at begge hadde terminal sykdom, og hva de skulle bruke sine siste måneder på. Mål og drømmer de gjerne ville oppleve før det tok slutt, koste hva det koste ville.

Tilbake til mine to spørsmål til deg. Hvis jeg omformulerte dem ennå litt til og heller spurte: «Har du god psykisk helse?» og «Har du det godt med dem du omgir deg med i hverdagen?». Mange vil kanskje rynke på nesa når jeg stiller spørsmålene slik, og jeg tror jeg vet hvorfor.  

Fysisk helse er greit

Fysisk helse kan vi alle snakke om. Trene mer, nyttårsforsetter og mål som skal fullføres, treningsutstyr som må kjøpes. Og alt presset vi legger på oss selv for å være bedre og flinkere enn de andre. Selv om dette kan være utfordrende, så er det noe konkret vi kan forholde oss til.  

Psykisk helse er ugreit

Psykisk helse derimot er vanskeligere å sette fokus på, for det er liksom ikke noe jeg kan kjøpe, som en app eller en smartklokke som kan fortelle meg at nå har jeg sittet i ro for lenge. Jeg må gjøre noe selv – inne i meg selv og mitt indre. Og her tror jeg mange faller av lasset, fordi vi dessverre ennå er her: «Gå inn i meg selv, hva er det for noe tull da?».

Bare så det er nevnt, hva er god psykisk helse? Kanskje det blir tydeligere hvis jeg sier først noe om hva det ikke er: Høyt stressnivå, som etter hvert går over til depresjon eller angst, dårlig nattesøvn, konstant følelse av å ikke være god nok, alle følelser som gnager, mye tankestøy, tyngende følelse av å ikke mestre egen hverdag. Listen er mye lengre, men jeg stopper her, jeg tenker du forstår hva det ikke er.

Jeg opplever dessverre at mange er redd for ordet psykisk, og vi blar fort forbi. Vår psykiske helse handler rett og slett om hvordan vi har det, og livskvaliteten vi har. Vi må bli vant til at psykisk helse er positivt ladet.  

Betydningen av psykisk helse

Hvis vi ser på betydningen som står i det Store medisinske leksikon, så står det følgende: «Psykisk helse kan beskrives som en opplevelse av å ha det bra, med muligheter til å virkeliggjøre sine talenter, mestre vanlige belastninger i livet, finne glede i arbeid og aktivitet samt delta og bidra i samfunnet».  

Redd for å se oss selv?

Alle har gjort eller sagt ting som vi angrer på. Stort eller lite, vi vil helst ikke forholde oss til det, og vi «glemmer og fortrenger det». Men vi vet at det fremdeles ligger i oss og når noen sier at vi kan gå inn i oss selv for å få en god psykisk helse, så vil mange si jeg driver ikke med sånt, eller jeg har det bare helt fint, eller å jobbe med seg selv, det er for de andre. Jeg har det tipp topp tommel opp!

Hva er det vi er redd for? Mister vi ansikt, eller kan det være at vi ikke vet hvordan vi skal forholde oss til det og hva vi kan gjøre med det, så da er det enklere å gå videre og krysse ut på vår Bucket list. Hadde jeg lært om psykisk helse og hatt teknikker jeg selv kunne bruke til å se inn i meg selv og min egen bagasje, hadde jeg kanskje sluppet å møte veggen så brutalt som jeg gjorde.

Jeg hadde ikke noe valg, og ble nødt til å lære meg måter å se livet og meg selv i et annet perspektiv – som et helt menneske. For det er det perspektivet som en god psykisk helse kan gi – et ytre og et indre perspektiv i balanse.
 

Hjernens spilleregler

Jeg lærte meg fort at det å ha en Bucket list for alt jeg ville gjøre før jeg dør, tok fra meg et liv her og nå, med fullførelse av drømmer og mål i nuet. Så for meg er en Bucket list byttet ut med en målbok, med drømmer og mål jeg fullfører i livet.

Kunnskap om hvordan hjernen fungerer og hvordan vi mentalt er bygget opp, har vist meg hvordan jeg kan bruke hjernens spilleregler for en god livskvalitet her og nå.

Et utsagn sier «ikke vær redd for å åpne døra til mørket, for da slipper lyset inn».

Jeg vet at det ikke er mørkt i det hele tatt, for jeg har jobbet for å ha en god psykisk helse og har hjulpet tusener av mennesker på min vei på samme måte. Vi mennesker har lært forskjellige ting, deriblant at det er skummelt å skulle jobbe med seg selv.

Det er ikke det. Se heller for deg en 3-4 åring som sitter og dingler med beina, og spent venter på at du skal ta kontakt.
 

Øverst på en Bucket list

God psykisk helse er grunnleggende for oss mennesker. Å tro noe annet, eller at de gode følelsene kan kjøpes på en app, sier ganske mye om hvor langt vi har vandret bort fra oss selv – den vi egentlig er.

Vi trenger å ta vare på oss selv. For noen betyr det automatisk noe i det fysiske ytre. For meg er det en selvfølge – det er både det indre og det ytre. Et balansert liv gir god psykisk helse.

Mitt ønske er at det øverst på en Bucket list står god psykisk helse. Fordi uten den, er det vanskelig å nå andre mål vi drømmer om, før vi «kick the bucket».  

Signatur Deborah Borgen

Prestasjonsangst – dens mange ansikt
Mental trening – ikke kun for idrettsutøvere