Når samvittigheten river

samvittighet-blogg

Samvittighet er en følelse av behag eller ubehag, og det finnes mange teorier innenfor religion, filosofi og psykologi. Normalt handler vi ut fra vår samvittighet i kombinasjon med våre impulser og instinkter. Dette er et stort tema, og min refleksjon her går på å ha en følelse av dårlig samvittighet, fordi det er den som virkelig kan rive og slite i oss.

Vi stiller for høye krav til oss selv 

Følelsen av dårlig samvittighet oppstår når vi handler mot det vi er opplært til i barndommen og av de moralske forventningene som aksepteres og forventes av samfunnet.

Vi stiller enormt høye krav til oss selv, som er med å skape en dårlig samvittighet. For eksempel spise riktig, trene nok, strekke til for barn, familie, venner, jobben og huset. Alt vi skulle og burde ha gjort, som vi ikke rekker eller orker. Dette drar oss i alle retninger, og skaper et høyt stressnivå i livet.

Det læres fra vi er små og vi er pliktoppfyllende. Vi ønsker å være der for andre, og selvfølgelig vil vi at de skal «like» oss. Det ubevisste som vi har lært er den styrende faktor, og vi har lært lite om hvordan vi skal håndtere det i praksis. En hverdag som består av en følelse av dårlig samvittighet, skaper ikke en positiv og en god hverdag, verken for oss selv eller andre.

Stå i valg med god samvittighet

Jeg står selv i en situasjon i livet der følelsen av dårlig samvittighet lett kunne ha vunnet og jeg hadde ikke vært til hjelp for noen. Tenk om jeg kunne delt meg i tre stykker og en bit av meg kunne vært forskjellige steder? Jeg tror mange har ønsket det, men det er ikke slik virkeligheten er. Så her blir det viktig å ikke la følelsen ta overhånd, men ved bruk av analyse kan jeg sortere, gjøre valg og stå i valget.

Nei, jeg er ikke tre stykker, men jeg kan fordele meg med litt tid alle stedene. Da gjør jeg det beste jeg kan, og kan andre forlange noe annet da? Nei, og ikke jeg heller kan forlange mer, jeg må forholde meg til realiteter og ikke følelser. Heldigvis har jeg lært å kontrollere dette med trening og teknikker vi har i grunnkurset.

Analyser følelsen

Tidligere trodde jeg at noen andre kunne spille på min samvittighet for å oppnå noe, men det er ingen andre som spiller på min samvittighet. Det er jeg som blir trigget av noe ubevisst, så da må jeg velge hva jeg bevisst vil tenke og føle. Det er mitt hode og mine tanker og det er jeg som må bestemme. Det går faktisk an, puh... Jeg sier ikke at det alltid er lett, men jeg sier at det går an å velge.

Det å bruke analyse når følelsene river, kan hjelpe oss i alle situasjoner. Vi har lett for å overgi oss til den dårlige følelsen, jeg gjorde det alltid før når jeg ikke visste hvordan hjernen og det ubevisste fungerte. Nå analyserer jeg følelsen. Det kan virke kaldt for noen, men når jeg gjør det har jeg et overskudd å gi der jeg er. Jeg kan være i kjærlighet og empati, i stedet for en frustrasjon og oppgitthet slik jeg var tidligere. Da gagner jeg ikke bare meg selv, men de andre i min nærhet også.

Analyser følelsene du også – det virker!

Signatur Deborah Borgen

Hva skjer inne i hodet?
Tilgivelse – nøkkelen til et godt liv